تحولات لبنان و فلسطین

معتمدی: همیشه از ایدز به عنوان یک بیماری پیش رونده یاد می شود که به دنبال تکثیر ویروسی به نام «اچ آی وی» در بدن میزبان سبب تخریب جدی دستگاه ایمنی می گردد.

شناسایی 500 بیمارمبتلا به ایدز در خراسان رضوی

 

البته این تخریب خود زمینه ساز بروز عفونتهای موسوم به فرصت طلب است که یک بدن سالم و عاری از ویروس ایدز به راحتی قادر به مبارزه با آن می باشد.
در هر صورت همین عفونتها در حالت پیشرفته ایدز به مرگ بیماران مبتلا منجر می شود.
ایدز به عنوان یک بیماری مهلک که تأثیر سوء بر مدیریت و توسعه اجتماعی، اقتصادی دارد و هزینه های گزافی را متوجه خانواده ها و بخش بهداشت و درمان می کند، در حال گسترش در دنیاست.
به طور حتم ایران و در نتیجه آن خراسان رضوی نیز از این قاعده مستثنا نیست. در حالی که این بیماری درمان قطعی ندارد، اما به طور حتم قابل پیشگیری است که همواره مورد تأکید پزشکان و کادر درمانی می باشد که می توان با ارتقای سطح آگاهی اقشار مختلف اجتماع بویژه در جوانان نسبت به راه های انتقال ویروس «اچ آی وی» این بیماری کشنده را مهار کرد.
انتقال از طریق تزریق فراورده های خونی آلوده به این ویروس، استفاده از سرنگهای مشترک در معتادان، انتقال از مادر آلوده به نوزاد و انتقال از طریق روابط جنسی پرخطر و محافظت نشده به عنوان شایع ترین راه های انتقال ایدز یاد می شود.
در دوره نهفتگی بیمار و شخص آلوده به ویروس «اچ آی وی» ظاهراً سالم به نظر می رسد و علایم این بیماری مهلک در 70 درصد موارد پس از عفونت اولیه در پی ویروس ایدز در بیماری خفیفی بروز می یابد که این علایم شامل تب، سردرد، دردهای عضلانی، گلودرد، متورم شدن غدد لنفاوی و بثورات پوستی بدون خارش می باشد.
این نشانه ها مشابه سرماخوردگی و یا آنفلوانزاست که متأسفانه به همین دلیل کمتر تشخیص داده می شود و به دنبال آن فرد مبتلا تا مدتهای طولانی و تا زمانی که ویروس ایدز سیستم ایمنی بدن را تخریب نکند، احساس سلامت می کند و از آلودگی خود به ویروس «اچ آی وی» بی خبر می ماند.
به هر روی، اکنون که این بیماری در دنیا و ایران خودنمایی می کند و سالیانه به مرگ هزاران نفر آلوده به ویروس «اچ آی وی» منجر می شود باید دید اوضاع و احوال این بیماری خطرناک و صد البته قابل پیشگیری، در خراسان رضوی به عنوان یکی از قطبهای پرجمعیت کشور چگونه است و آیا روند افزایشی دارد؟ چه اقداماتی برای کنترل و پیشگیری از افزایش مبتلایان انجام شده است؟ و چندین پرسش دیگر...

شناسایی 500 بیمار در خراسان رضوی

به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در خراسان رضوی تا شهریور ماه امسال حدود 500 بیمار مبتلا به ایدز شناسایی شده است.
دکتر رضا سعیدی در گفتگو با خبرنگار ما افزود: طبق آمار در کشور 23 تا 25 هزار بیمار مبتلا به ویروس «اچ آی وی» مثبت شناسایی گردیده که این آمار در دنیا 33 تا 50 میلیون نفر گزارش شده است.
وی در این خصوص که چه تعداد بیمار آلوده به ایدز شناسایی نشده در استان وجود دارد، اضافه کرد: هر چند در این خصوص آماری وجود ندارد، ولی معمولاً از طریق آمار تعداد مبتلایان شناسایی شده ایدز ضربدر 3 تا 5 می توان به آمار غیررسمی تعداد آلوده شدگان به ویروس «اچ آی وی» پی برد.
وی ادامه داد: البته از طریق غربالگری امکان دستیابی به آمار قطعی ایدز وجود دارد.

فوت 129 بیمار ایدزی

وی در خصوص تعداد فوتی های ناشی از بیماری ایدز نیز یادآور شد: از 500 بیمار مبتلا به «اچ آی وی» مثبت شناسایی شده، 129 نفر فوت کردند.
سعیدی با اشاره به مهاجرت 142 نفر از مبتلایان شناسایی شده استان به سایر مناطق کشور یادآور شد: 38 نفر زندانی هستند و 22 نفر نیز حاضر به همکاری با مراکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیستند، ضمن اینکه 47 نفر هم شناسایی نمی شوند.وی در این خصوص توضیح داد: این تعداد نشانی و مشخصات ثابتی ندارند و یا نشانی اشتباهی را داده اند، بنابراین نمی توان پیگیر بود.
وی با بیان اینکه این گروه عمدتاً کارتن خواب هستند که به بیمارستان مراجعه کرده اند، گفت: این موضوع باعث شده تا پس از تأیید ابتلای آنان به «اچ آی وی» نتوانیم آنان را بیابیم.
این مقام مسؤول با بیان اینکه 94 نفر از مبتلایان شناسایی شده به صورت فعال تحت درمان هستند، گفت: درمان چهار نفر هم در حال پیگیری است.

سرنگ مشترک؛ مهمترین عامل ایدز استان
سعیدی در خصوص اینکه کدام یک از راه های انتقال ایدز بیشترین سهم را در مبتلایان استان دارد، گفت: در کشور و نیز در خراسان رضوی مهمترین عامل انتقال بیماری ایدز از راه تزریق است.وی ادامه داد: در همین زمینه باید گفت، از 500 مبتلای شناسایی شده استان 380 نفر مردانی هستند که از طریق استفاده از سرنگ های آلوده مبتلا شده و 8 نفر از زنان مبتلا نیز به همین شیوه آلوده گردیده اند.
وی با تأکید بر اینکه 81 درصد مبتلایان شناسایی شده ایدز از طریق تزریق آلوده شده اند، خاطرنشان کرد: البته الگوی انتقال این بیماری در حال گذار از راه انتقال تزریقی است.

تغییر الگوی انتقال

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: گرایش انتقال ایدز از طریق تزریقی به سمت آمیزش جنسی تغییر یافته است، به طوری که از تعداد مبتلایان شناسایی شده به ویروس «اچ آی وی» مثبت 40 مورد شامل 11 مرد و 29 زن از این طریق آلوده شده اند.
به گفته وی 12 نفر نیز از طریق خون آلوده شامل 10 مرد و 2 زن و سه نفر شامل یک مرد و زن نیز از طریق مادر آلوده به ایدز مبتلا شده اند.سعیدی تصریح کرد: راه انتقال این ویروس برای 33 نفر نیز نامشخص می باشد.
این مقام مسؤول درباره اقدامات درمانی مبتلایان ایدز در استان اظهار داشت: در مرکز مراقبت یا همان کلینیک مثلثی تمامی خدمات شامل درمان، دارو، مشاوره روان شناسی، آزمایشات و نیز ارائه کمکهای جانبی به بیماران مبتلا به ایدز ارائه می شود.

خدمات درمان و دارویی رایگان
سعیدی با بیان اینکه این خدمات رایگان به جامعه هدف ارائه می شود، گفت: هزینه داروهای رایگان برای هر مبتلا به ایدز ماهیانه بین 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان می باشد.
وی با اشاره به اینکه در این مرکز 100 بیمار مبتلا به ویروس «اچ آی وی» مثبت هم اکنون تحت درمان قرار دارند، اضافه کرد: مرکز ارتقای سلامت زنان هم در این حوزه فعال است.
وی با بیان اینکه این مرکز توسط بخش خصوصی اداره می شود، افزود: هزینه های این واحد درمانی توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأمین و پرداخت می شود.
وی با اشاره به اینکه این مرکز ویژه زنان خیابانی مبتلا به ایدز است، اضافه کرد: هم اکنون 40 بیمار زن آلوده به بیماری ایدز با دریافت دو وعده غذا و ارائه خدمات درمانی در این مرکز نگهداری می شود.
وی درباره چرایی اجباری نشدن آزمایش تشخیص ایدز به هنگام ازدواج به منظور کنترل و جلوگیری از افزایش تعداد مبتلایان به ایدز و اینکه درصد موفقیت این آزمایشها چقدر می باشد، افزود: حساسیت آزمایشهای غربالگری بسیار بالاست و احتمال اینکه پاسخ اشتباه باشد، اندک است. ضمن اینکه امکان انجام آزمایشها، تأییدی هم برای ایدز وجود دارد و انجام می شود.
وی اضافه کرد: به دلیل دیدگاه فعلی حاکم بر جامعه نسبت به مبتلایان ایدز، اکثراً پس از شناسایی ابتلا به این ویروس توسط خانواده و جامعه طرد می شوند، بنابراین شرایط در حال حاضر این گونه نیست که بتوان آزمایش تشخیص ایدز را برای ازدواج اجباری کرد.وی با تأکید بر اینکه اجباری شدن آزمایش تشخیص ایدز باید در سیاستهای دولت تعیین تکلیف شود، یادآور شد: بنابراین استان نمی تواند جدا از کشور در این حوزه اقدام کند.سعیدی در این باره که گفته می شود، گرانی هزینه انجام آزمایش ایدز عاملی برای اجباری نشدن آن است، گفت: چنین چیزی صحت ندارد. هزینه های انجام این آزمایش برابر است با اینکه دو میهمان به میهمانان عروسی اضافه شود.

ضرورت ارتقای فرهنگ اجتماع

وی با بیان اینکه در حال حاضر وزارت بهداشت و درمان صلاح ندانسته این آزمایش آن هم به دلیل بار روانی و سیاسی و اجتماعی آن اجباری شود، تصریح کرد: جامعه باید مبتلایان به ویروس ایدز را به عنوان یک بیمار همانند سایر بیماریها بپذیرد.این مقام مسؤول با اشاره به ضرورت ارتقای فرهنگ مردم نسبت به این قشر اضافه کرد: در این خصوص باید بر روی مباحث آموزش و ارتقای سطح آگاهی مردم سرمایه گذاری کرد و کار فرهنگی انجام داد.

مبتلایان به ایدز لاابالی نیستند

وی خاطرنشان کرد: مردم باید بدانند مبتلایان به بیماری ایدز عموماً افراد لاابالی و دارای تزلزل اخلاقی نیستند، چرا که ممکن است فرد از طریق خال کوبی و یا آرایشگاه آلوده مبتلا شده باشد.وی ادامه داد: مردم بدانند که از طریق زندگی معمولی و مواردی مانند نیش پشه عطسه و سرفه، قاشق چنگال و دست دادن با فرد مبتلا، آلوده نمی شوند.
وی با بیان اینکه ایدز درمان قطعی ندارد، گفت: با کارهای درمانی و مصرف دارو می توان ضمن کاهش عوارض ناشی از بیماری ایدز، به عمر افراد مبتلا چند سال افزود.
وی یادآور شد: باید شرایط به گونه ای به لحاظ فرهنگی ارتقا یابد تا افراد مبتلا بدون دغدغه برای درمان به مراکز درمانی مراجعه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.